Lyonesse

Ook deze cursusdag brengt ons bij een verhaal, gerelateerd aan de legende van koning Arthur. De liefde staat centraal in de geschiedenis van Tristan en Isolde. Lyonesse is het land waar Tristan vandaan komt.

Geografisch gezien zou het tussen Cornwall en the Isles of Scilly gelegen hebben en er zijn aanwijzingen dat er wellicht inderdaad een verzonken land zou zijn in die regio. Vissers hebben met regelmaat restanten van ramen en deuren (poorten) in hun netten gekregen.

Soms zijn bij storm de klokken van de kerken van Lyonesse nog te horen. Een mooie verwijzing naar de wake–up call uit de beschrijving van de cat(ch)fish cursusdag en natuurlijk de Visserkoning.

Lyonesse

In onze context gaat het er dan ook niet zozeer om of Lyonesse fysiek bestaan heeft. Als je de film “De nevelen van Avalon” gezien hebt, herinner je je wellicht de scène waarin Morgane een tipje van de sluier opent zodat Lancelot in een andere dimensie kan kijken. Dit is exact waar het hierover gaat.

Lyonesse is een interdimensionale poort. De sleutel tot deze poort is natuurlijk de liefde.

In het verhaal van Tristan en Isolde staat koning Mark centraal. Hij vertegenwoordigt precies het tegenovergestelde van de Visserkoning uit de vorige cursusdag. Hij staat voor autoriteit en patriarchaat. Simpeler gezegd, de reptielen–energie.

Het is Tristan die ons laat zien hoe je middels de liefde die hij heeft voor zowel Isolde als voor koning Mark het gevoel weer aan de oppervlakte kunt laten komen.

Dit gegeven waarin de vrouw de rol van femme fatale vertegenwoordigt, zien we vaker terug. O.a. in de koning Arthur legende zelf in de verhouding Arthur – Guinevere – Lancelot. Degenen die mee zijn geweest op de reis naar Schotland herkennen het verhaal van Lord Darnley – Mary – David Riccio. In al deze verhalen is er sprake van een drie–eenheid.

Drie-eenheid

Taak van de derde persoon, de Horus, is om zowel het mannelijke ego als de vrouwelijke verleiding te temmen. Veelal wordt er een link gelegd naar de boodschap van de profeten. Ook zien we hier weer een link naar Perceval, getuige de kaart ‘Kracht’ uit de tarot. Ook in de shapeshifter tarot vinden we een toepasselijke kaart ‘Transcendence’ (Judgement). Manifest hierop de afbeelding van de metafoor voor de androgyne man. Zowel David Riccio als Tristan en Lancelot zijn beroemd om hun fijnbesnaardheid.

Doel van deze dag is om je in contact te brengen met deze poort. Zodat ook jij als poortwachter kunt gaan fungeren. Ook jij hebt het Horus–principe in jou en dat is een taak die niet iedereen kan vervullen!