Schotland

Schotland heeft spiritueel gezien heel veel te bieden. Niet alleen de lange historie, maar juist ook de geologie van het land draagt bij tot een oer-energie. Het centrum van de stad Edinburgh ligt op de kern van een oude vulkaan. Niet ver van Edinburgh ligt Roslin, beroemd om de kapel uit de 15e eeuw: Rosslyn Chapel. De kapel is omgeven door mysteries en geheimen. Er zijn verbanden met de vrijmetselaars en de tempeliers. Daarnaast wordt er verondersteld dat er een link is met de heilige graal. In de bestseller “De Da Vinci Code” wordt hierop ingegaan. De kapel is niet alleen volop voorzien van symbolisch beeldhouwwerk. De ware belevenis is je verbinden met de energie van deze bijzondere plaats. Mijn eigen ervaringen in de kapel zijn heel bijzonder en graag zou ik deze energie willen delen.

Het heilige eiland Iona, waar St. Columba (een Ierse monnik) aan land gegaan is om het christendom naar Schotland te brengen, is een eiland van pelgrimage. Van over de gehele wereld komen mensen de energie van dit kleine eiland ervaren. Zodra je voet aan wal zet, neemt de energie je geest mee en ga je over in een ander bewustzijnsniveau. Er zijn vele plaatsen op het eiland waar de sluiers tussen aarde en kosmos zeer dun zijn. Anderzijds is het gesteente van Iona vele miljoenen jaren ouder dan van het vasteland van Schotland, wat ook bijdraagt aan een bijzondere beleving. De baai van St. Columba ligt vol met prachtig gekleurde stenen.

Vanuit Iona is er een tocht te maken naar Staffa. Dat eiland kenmerkt zich door de zeer bijzondere basaltformaties en er is een magische grot, waar je in een staat komt van “out of time and space” zijn. Er zijn de wonderbaarlijke, hemelse klanken die veroorzaakt worden door de beweging van het water. Niet voor niets schreef Mendelsohn zijn Hebridean Ouverture na een bezoek aan deze grot.