Libanon & Syriƫ

Een zeer unieke reisbestemming: Libanon en Syrië! Dit gebied draagt een zeer bijzondere geschiedenis. In Libanon kunnen we het mysterie van Baalbek bezichtigen. Het betreft enorme stenen. Het is tegenwoordig voor de wetenschap nog steeds een groot raadsel hoe deze megalieten bewerkt en vervoerd zijn. Onder menig Romeinse tempel van Venus, Bacchus of Jupiter liggen deze megalieten begraven.

Eén springt er met kop en schouders bovenuit. Het is de Hajar el Hibla, wat de zwangere vrouw betekent. Het is een megaliet van meer dan 1200 ton en wordt beschouwd als de grootste bewerkte steen op de wereld. Zelfs de Egyptenaren, de Inca’s en de steenbewerkers uit Tiwanaku (spirituele plek in Bolivia waar volgens de legendes alle beschaving van af zou stammen), kunnen niet op tegen dit mysterie.

Het moge duidelijk zijn dat de steenhouwers uit deze tijd gewerkt hebben vanuit hun spirituele overtuiging. Waarom zulke megalieten werden gemaakt, moet nog steeds beantwoord worden. Wat wel zeker is dat deze megalieten de eeuwen hebben doorstaan en een zeer bijzondere energie dragen.

Tevens is er de stad Byblos. De stad had veel handel met predynastiek Egypte. Door de handel zijn de oude energieën van Egypte naar deze stad overgewaaid. Het resultaat van deze invloeden is vandaag de dag nog steeds voelbaar. Zo is er bijvoorbeeld de tempel van Baälat. Dit is de Libanese godin van de vruchtbaarheid, die in Egypte Hathor genoemd wordt.

De vrouwelijke energie zal een belangrijk thema zijn in deze reis. Juist in deze tijd, waarin er als tegenhanger van het patriarchaat van de huidige religies een hernieuwde belangstelling is voor de godin, is het onderzoeken van de energie van Byblos zeker de moeite waard.

In Syrië is er een klein dorpje met de naam Seydnaya. Het ligt op een heuvel met uitzicht op de groene velden van Damascus. Het klooster is bekend om de icoon van de Heilige Maagd Maria. De icoon zou wonderen verrichten en verenigt het christendom en de islam. Menig christen en islamiet onderneemt een pelgrimage naar dit klooster, om deze icoon te mogen ervaren. Zo zie je maar: de ultieme vrouwelijkheid verbroedert.

Een andere bijzondere bestemming in Syrië is Palmyra. Tegenwoordig is het een oase, maar in de oudheid was dit een welvarende stad van het rijk waarover koningin Zenobia regeerde. Ze was een slimme vrouw en stond “haar mannetje”. Onder haar macht breidde het land zich sterk uit, totdat ze door de Romeinen werd overmeesterd. De Romeinen waren echter zo onder de indruk van haar vrouwelijkheid dat ze haar niet doodden, maar “gebruikten”. Onder hun bewind werd Zenobia een belangrijke filosofe en sociale figuur. Een voorbeeld van krachtige vrouwelijkheid.