Dubbele dagcursus Sjamanisme

Dag 1: Sjamanisme ‘Water & Vuur’
Dag 2: Sjamanisme ‘Aarde & Lucht’

Nieuw in Praktijk Homeoart is deze cursus over Sjamanisme. In de afgelopen 25 jaar heb ik het geluk gehad om enkele ware sjamanen te ontmoeten. Dat gebeurde op de meest onverwachte momenten. Een sjamaan vindt jou namelijk in plaats van andersom. Veel heb ik mogen leren van deze bijzondere, wijze mensen. Soms hebben ze actief wijsheden overgedragen en mij ingewijd via een ritueel in hun spirituele belevingswereld. Andere sjamanen droegen hun energie over vanuit verstilling. Het samen ‘zijn’ zonder specifiek uitgesproken woorden gaf dan al de nodige transformaties, die bezegeld werden met een blik van verstandhouding en een glimlach.

In de oudheid hadden sjamanen een belangrijke positie in de maatschappij. Die positie zijn ze echter niet verloren! Wel is hun uiterlijke verschijningsvorm gewijzigd. Vaak zijn juist de in vol ornaat uitgedoste types niet de ware sjamanen. Schijn bedriegt! Hoewel de oorsprong van het woord sjamaan in Siberië ligt, zijn ze in alle werelddelen en landen te vinden: van Alaska tot in Japan, van Namibië tot in Zweden. Alle volken en alle stammen van de wereld hebben hun eigen wijze man of vrouw die de spirituele wijsheid van de voorouders draagt en de geheimen van de natuur kent. De sjamaan zet deze kennis in om mensen te helen.

Maar wat maakt van hen nu een sjamaan? Een sjamaan heeft een goede balans tussen zijn/haar eigen mannelijke en vrouwelijke energie. Een sjamaan is nooit mannelijk macho of een overdreven emotionele vrouw. Het is niet voor niets dat in vele hoogstaande culturen van de oudheid de sjamanen androgyn in gedrag en uiterlijk waren. Deze balans maakt het mogelijk om het bewustzijn van de voorvaderen en energetische boodschappen over te dragen zonder persoonlijke emotionele lading.

De belangrijkste overeenkomst die alle sjamanen bezitten, is kennis van de natuur. Zij zijn zich bewust van de vier elementen en kennen de kracht hiervan. Een goede sjamaan weet wat zijn eigen positie is ten opzichte van ieder element. Naast de kracht van het element, kent hij ook de zwakheid hiervan. Hij weet te communiceren met alle elementen en weet hoe hij de energie ervan kan gebruiken in de geneeskunst, spirituele ceremonies of kennisoverdracht. De ware sjamaan ervaart ieder element als een manifestatie van energie en dus is ieder element bezield. De elementen geven en nemen. Vuur geeft bijvoorbeeld warmte en energie, maar verslindt ook.

Elementen

Op iedere cursusdag worden twee van de vier elementen uitgelicht. Middels meditatie en sjamanistische ceremonies zal de kracht en de energie van ieder element aan bod komen. Hierbij zullen authentieke sjamanistische voorwerpen gebruikt worden, die ik verkregen heb op mijn reizen. De energie wordt gedeeld en er zal persoonlijk contact mee gelegd worden. Eens je bewust bent van de energie, zal je merken dat ieder element verschillend is en waarschijnlijk anders dan hoe je er voordien over dacht. De energie zal ingezet worden om helingsprocessen (lichamelijk, geestelijk of spiritueel) te ondersteunen.

De vier elementen worden besproken over twee cursusdagen. Cursusdag 1 gaat over Water en Vuur. Cursusdag 2 gaat over Aarde en Lucht. Als u interesse hebt om aan één van beide dagen deel te nemen, is dat ook mogelijk.