De Nijl: van donker Afrika tot Egypte

De NijlDe rivier de Nijl wordt gevoed door 2 stromen: de blauwe Nijl die in Ethiopië vanuit het Tanameer ontspringt, en de witte Nijl die uit het Victoriameer ontstaat. Dit meer is gelegen in Oeganda, Tanzania en Kenia. In Soedan vloeien de rivieren samen en stroomt de Nijl vandaar via Egypte door naar de Middellandse Zee.

Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat bijzondere energieën zich met deze rivier verbinden. De historie van Ethiopië komt tot leven in de legendarische koningin van Sheba. De ark van het verbond zou door haar zoon naar Ethiopië gebracht zijn en wellicht nog daar verblijven. Het land wordt in de Egyptische tijd Punt genoemd. Farao Hatsjepsoet organiseerde een expeditie om Egyptische goederen te ruilen voor goud, mirre en ivoor. Ook haalde ze er bomen voor haar tempel, de restanten daarvan zijn zelfs nu nog zichtbaar.

De mysterieuze NijlDe plaatsen Aksum en Lalibela zijn beroemd om hun spirituele krachten.

Wie heeft nooit gehoord van Dr. Livingstone en Stanley? Als zendeling was Dr. Livingstone o.a. op zoek naar de bron van de Nijl. Wel was hij geschokt door de onmenselijke slavenhandel. Zelfs zijn laatste woorden hadden betrekking daarop.

Hij had letterlijk zijn hart verpand aan Afrika. Na zijn dood bleef zijn hart daar begraven, terwijl zijn lichaam naar Londen werd gebracht. Zijn fascinatie voor donker Afrika leeft voort.

De spirituele NijlTenslotte mogen we op deze cursusdag de Nubische en Egyptische energie niet vergeten. Alleen daarmee al kunnen we vele dagen vullen. Maar we zullen ons laten inspireren door de kosmos om een goede balans te vinden tussen de diverse historische facetten van het stroomgebied van de Nijl en spirit zal ons tonen welke energieën we kunnen gebruiken voor onze eigen groei en ontwikkeling.