Amazone: van Inca tot Indiaan

AmazoneDe langste rivier ter wereld vinden we in Zuid-Amerika. De Amazone ontspringt op de Nevado Mismi in het Peruaanse Andes gebergte om vervolgens haar weg te vinden door Peru, Colombia en Brazilië. Daardoor loopt de rivier door diverse klimaatzones en draagt ze de energie van hoogland tot jungle met de bijbehorende culturen.

Het Andesgebergte in Peru werd een aantal eeuwen beheerst door het grote Inca-rijk. Deze cultuur bouwde voort op voorafgaande beschavingen die o.a. vanuit de regio van het Titicaca meer al duizenden jaren geleden naar het binnenland van Peru trokken. De stad Tiwanaku wordt namelijk 17.000 jaar oud geschat. Niettemin is de megalithische architectuur een technisch hoogstandje.

TotemdierenDe wijsheden en astronomische kennis is uiteindelijk bij de Inca’s beland, totdat de Spanjaarden korte metten maakten en werelderfgoed verloren ging. Flarden van de eens zo bijzondere spiritualiteit zijn echter voor de bewuste mens nog waarneembaar.

Waar in de Inca kosmologie dieren als slang, puma en condor en planten zoals coca en maïs een belangrijke functie vervulden, vinden we dit eveneens terug in het geloof van de volken in de jungle. Sjamanen zijn zich terdege bewust van de krachten van de natuur. Niet voor niets zijn veel dieren heilig en daardoor onschendbaar. Tevens gaan ze uit van de kracht van zgn. totemdieren. Deze steunen de mens op zijn zoektocht naar bewustwording.

SpiritboatOok de plantenwereld wordt hoog ingeschat. De jungle heeft vele medicinale planten die nog steeds volop gebruikt worden door de lokale bewoners. Daarnaast worden in veel gevallen brouwsels gemaakt om tot hallucinogene bewustzijnsstadia te komen. Tegen dit gebruik heb ik echter zelf mijn bedenkingen.

Het is een bijzondere ervaring om met de spirit van de jungle in contact te komen. Zoals op de andere cursusdagen die als thema de grootste rivieren op aarde hebben, zal ook op deze cursusdag een spiritboat-sessie gehouden worden. Een intense ervaring om met Gaia in contact te komen. Onderschat haar kracht niet! Zij regeert over leven en dood.