Cursusdag Felix Nussbaum – Spiegel

De thematiek die Nussbaum in zijn werk toont is o.a. een afspiegeling van een bekend thema: kracht versus macht.

Hoe ga je om met dit gegeven? Het antwoord op deze vraag kwam onlangs uit onverwachte hoek. Op de cursusdag laat ik jullie een film zien die e.e.a. zal verduidelijken.

JokerHet masker van de joker is een sterk archetype. De capriolen van de dwaas brengen een speelsheid teweeg als tegenhanger van het strikte regime.

De vrolijke noot verbergt echter de ware ik. Geen wonder dat clowns een traan op hun wang hebben. Ook hier komen we de melancholie weer tegen.

Besef dat Felix in de tijd van het nazisme leefde. Eerst losgemaakt van de Joodse schriftgeleerden kwam hij in een nieuw, mondialer systeem terecht.

Een manier van tegen het systeem in gaan is zelf een ander systeem creƫren. Vaak leidt dat tot overdreven zelfdiscipline.

JoodGezien de grote productie die Nussbaum achter heeft gelaten, kun je wel spreken van een workaholic.

Dat kunnen we wellicht een positieve verslaving noemen, maar is in wezen de tegenhanger van ander meer op lust gebaseerd compensatiegedrag. In beide gevallen verliest de persoon de eigen identiteit.

Op deze dag gebruiken we het werk van de schilder om onze eigen bubble te leren onderkennen en vanuit eerlijkheid naar onszelf het aardse toneelspel mee te spelen. Kortom, acteurs te worden en geen soap-spelers. Ware levenskunstenaars.