House of Dolls

Blije popOnlangs werd op mijn favoriete radiozender in Duitsland een muzieknummer uit de oude doos gedraaid: Summer Wine van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood uit 1967. Soms is het leuk om zo’n oude klassieker weer eens te horen. Als beelddenker wilde ik echter graag het volledige plaatje hebben en zocht op Youtube een live versie op. Mijn eerste indruk was dat er een Barbie-pop aan het zingen was.

Direct reageerde spirit met de opdracht dat ik een cursusdag genaamd “House of dolls” moest voorbereiden. Bij deze houd ik me dus aan de opdracht.

Enge popNu is “House of dolls” ook de titel van een boek over vrouwenmisbruik gedurende de Tweede Wereldoorlog. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de mensheid. Jammer genoeg is het niet bij die ene bladzijde gebleven en als therapeut met 30 jaar ervaring komt er dagelijks het nodige voorbij.

Besef dat de Nazi ideologie nimmer verdwenen is. Allerlei vormen van moderne slavernij zijn helaas onzichtbaar maar wel heel schrijnend. Goed om te bekijken waar jij bewust of onbewust met dit fenomeen in aanraking komt.

House of Dolls
Deze cursusdag belicht verschillende karakterpoppen. Die staan symbool voor aspecten van onszelf of voor energieën waar we aan onderhevig zijn. We zullen de diverse archetypen doorwerken en bekijken wat spirit ons wil vertellen, leren of laten ervaren. 


Mijn ervaring is dat spirit zo’n cursusdag perfect in scène zet en er een hoger doel mee voor ogen heeft. Eén van de thema’s zal in ieder geval karmische banden zijn. Niemand wil namelijk een marionet zijn: ABBA (I’m a marionette, 1977), of kiest daar juist wel voor: Sandie Shaw (Puppet on a string, 1967) zongen hier al over.

Wie trekt aan de touwtjes?Die oude doos is nog steeds relevant! Terwijl ik dit schrijf sla ik toevallig (????) een Turks tijdschrift open met een artikel met de naam: Ipler onun elinde (Pulling the strings). Over een poppenspeler die na 30 jaar werk in het theater zijn passie graag aan een jongere generatie wil overdragen. Opmerkelijk dat de afgelopen jaren er in Turkije iemand steeds meer de touwtjes in handen krijgt (neemt!)…

De geschiedenis herhaalt zich altijd weer.