House of Cards

KaartenhuisAl zo’n 25 jaar zijn de diverse kaartsystemen een wezenlijk onderdeel van mijn praktijkvoering. Cliënten die voor een persoonlijk consult, krachtveld of shamanic counselling langskomen en deelnemers aan de cursusdagen en/of reizen zijn zeker bekend met dit fenomeen.

Het is wonderbaarlijk hoe accuraat de informatie is die via de symboliek van de afbeeldingen en teksten zich openbaart.

Besef dat beelddenken van alle tijden is. Ook dromen behoren tot deze categorie van communicatie met het onderbewuste. Besef dat symbolen een universele betekenis hebben en daardoor taalbarrières overstijgen.

Interpretaties en misbruikNatuurlijk is er vaak genoeg een verkeerde interpretatie gegeven aan de kaarten. Vooral Tarot is soms betiteld als het werk van zigeuners en waarzeggers. Zeker zal er misbruik gemaakt zijn en nog steeds worden.

De toekomst is namelijk alleen in grote lijnen te zien, aangezien het lot wel degelijk bestaat. Daarentegen bestaat er gelukkig nog de vrije keuze, waardoor de weg zeker niet vast ligt. Slechts het einddoel.


Naast de bekende Tarot zijn er vele andere kaartsystemen ontwikkeld. Zelf gebruik ik normaal gesproken vier verschillende decks, die absoluut complementair zijn maar tevens op zichzelf staand. Gedurende de cursusdag zal ik ingaan op de fascinerende wereld van de kaarten.

Imaginaire vs realiteitDe cursusdag zou echter geen House of Cards heten als we ook niet een ander aspect de revue laten passeren. Namelijk de fragiliteit van ons bestaan. In ons leven kan daadwerkelijk een bepaalde realiteit als een kaartenhuis instorten. Marco Borsato bezong dit reeds.

Bepalend is vaak wie de Troeven in handen heeft. Anderzijds kan de Joker je weer redden. Grappig, want in de Tarot kennen we ook de Joker, die meestal een nieuw begin vertegenwoordigt. Dat de Joker ook een keerzijde heeft, weten we helaas maar al te goed uit de Batman films en een schietpartij in een Amerikaanse bioscoop.

TarotVergis je niet: het imaginaire en de realiteit zijn nauw met elkaar verweven.


Op deze dag zullen we dan ook een film bekijken die veel symbolen bevat gerelateerd aan de vraag wie de kaarten schudt en hoe hiermee om te gaan. Vooral keuzes blijken dan weer bepalend!

Wow, terwijl ik de introductie aan het schrijven ben, worden de verbanden steeds duidelijker. Spirit toont me de beelden en het belooft een bijzondere cursusdag te worden!