Cursusdag Foon

Foon: zelfst.naamw. [taalkunde] klanksegment, eenheid van geluid volgens het woordenboek.

GrammofoonEr zijn veel woorden die eindigen met dit woord. Denk aan telefoon, dictafoon, microfoon, saxofoon en grammofoon.

Het moge duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met geluidsgolven.

Dat maakt het een zeer interessant onderwerp vanuit spiritueel oogpunt, aangezien energie zich kenmerkt door golven.

MicrofoonDe belangrijkste reden dat spirit deze werktitel aangegeven heeft, is een liedje van David Bowie: ‘Sound and Vision’.

Nu zul je jezelf afvragen waarom David Bowie in deze context belangrijk is? Hij is niet alleen bekend als zanger, maar speelde ook als acteur in een aantal films. Bekendste daarvan zijn o.a. ‘Labyrinth’, ‘The man who fell to earth’, ‘The last temptation of Christ’ en ‘The prestige’.

FoonVanuit een ander perspectief is er een link met Alexander de Grote. Beiden hadden twee verschillend gekeurde ogen – al was dat bij David het resultaat van een trauma, terwijl Alexander heterochromie had waarbij de irissen vanaf de geboorte verschillend van kleur zijn. Vergelijkbaar met de Turkse Van-katten.

Het personage Alexander de Grote spreekt tot ieders verbeelding.
 Bowie speelde veelal karakteristieke rollen, waarin hij niet alledaagse personen verbeeldde. Zoals een faun in ‘Labyrinth’ en Nikola Tesla in ‘The prestige’. Sciencefiction en magie zijn vaak kenmerkend voor zijn muziek en filmrollen.

TelefoonZowel Alexander de Grote als Nikola Tesla zijn namen van vliegvelden. Respectievelijk van Skopje en Belgrado. Brullende motoren en de geur van kerosine.

Nothing to do, nothing to say
Blue, blue
I will sit right down
Waiting for the gift of sound and vision
And I will sing
Waiting for the gift of sound and vision

David BowieBovengenoemde tekst uit het liedje nodigt ons uit om open te staan voor hetgeen spirit ons wil brengen. Een gift van geluid (en een gift van licht, maar dat komt op de cursusdag Lumen).

Deze boodschap betekent niets anders dan aangesloten worden op de grote mysteries.

Niet voor niets zijn sommige oude bouwwerken akoestische structuren. Dat is o.a. bekend van de rode piramide in Egypte en zelf heb ik eens in de Philae-tempel in Aswan een bijzondere ervaring gehad.

XylofoonOok de megalitische tempels van Malta staan bekend om de orakelnissen en zo ook Machu Picchu in Peru. Niet voor niets worden in Egypte ‘sound and light’ voorstellingen gegeven bij de oude bouwwerken. Onbewust een verlengstuk van oude rituelen uit vervlogen tijden.

We laten spirit bepalen wat het verloop van de dag wordt. Dat valt niet bij voorbaat in te vullen. Het is heel gewoon dat we vanzelf gaan ervaren waarom een onderwerp gekozen wordt.