Dagcursus Fact or fiction

De geschiedenis van de mensheid is een bonte verzameling van indrukwekkende gebeurtenissen. Veel van de overleveringen kennen we uit geschriften, maar de vraag blijft natuurlijk altijd of boekenwijsheid de juiste weergave is van hetgeen er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. De dichterlijke vrijheid zal zeker een rol gespeeld hebben. Ook van de mondeling overgebrachte verhalen moeten we de eigen invulling van de verteller in ogenschouw nemen. De troubadours van weleer zullen zeker een sappig verhaal geambieerd hebben boven een eenvoudig droog vertelsel.

Arthur en Pieter met schedelOok moeten we de kracht van politiek en ander gezag niet onderschatten. Als we de tempelinscripties in Egypte moeten geloven, zijn vele volken door de farao’s verslagen, zonder dat ze zelf een haar gekrenkt is. Ook spiritueel wordt ons in boeken als de bijbel en koran veel voorgeschoteld dat we als waarheid met de paplepel gevoerd krijgen.
Hoe herkennen we of de Mitchell–Hedges kristallen schedel inderdaad in een Maya-tempel gevonden is door Anna op haar verjaardag?

Natuurlijk kunnen we moderne technologie inzetten. De lijkwade van Turijn is bijvoorbeeld als een middeleeuwse vervalsing ontmaskerd. Toch moeten we het belang van dit soort objecten niet onderschatten. Zijn ze per definitie waardeloos als ze fictie blijken te zijn, of hebben ze toch een doel? Wat is de energetische impact op ons en hoe denkt de spirituele wereld hierover? Op de cursusdag zullen we ons bezig houden met dit soort vragen. Aan bod komen onderwerpen zoals bijvoorbeeld: de vloek van de farao’s, inwijdingsgrotten van de katharen, de koperen Dode Zee-rol met daarop de lijst van begraven schatten, de graal, de ark van het verbond, de heilige lans, gestold bloed van de heilige Januarius dat drie keer per jaar weer vloeibaar wordt, etc.