Yangtsekiang: van spiritueel Tibet naar materieel Sjanghai

BoeddhismeDe rivier de Yangtsekiang komt vooral in het nieuws door de vervuiling en de bouw van de Drieklovendam. Dit is de grootste dam ter wereld en tevens de grootste waterkrachtcentrale. De rivier stroomt van het geïsoleerde Tibetaanse hoogland naar de metropool Sjanghai.

Gedurende de reis verandert de religieuze beleving. Terwijl in Tibet het boeddhisme eigenlijk de enige religie is, vinden we in Sjanghai o.a. het taoisme, boeddhisme, confucianisme, katholicisme en jodendom in harmonie naast elkaar bestaan. Niet voor niets is Sjanghai de grootste kosmopolitische stad van China.

ConfuciusDe industrialisatie eist helaas ook zijn tol. De Chinese vlagdolfijn die honderd jaar geleden volop voorkwam, is vrijwel zeker uitgestorven. Ook het levende fossiel, de lepelsteur, wordt ernstig bedreigd.

Onze spirituele ontdekkingsreis voert ons op deze cursusdag langs de energie van de diverse religies. Verder houden we ons bezig met beheersing van en zorg voor het energetische waterelement in ons eigen leven.

 
 

TaoismeVerleden, heden en toekomst zijn facetten die samenhangen met de onderwerpen op deze dag. Zo was de filosoof Confucius heel erg gericht op het onderzoeken van de oudheid, daarvan kon de mens leren. We laten ons deze dag leiden door de stroming van de rivier. Haar kracht zal ons de weg wijzen en een bijzondere dag tentoonspreiden.